Klanten beter helpen met een goede personeelsplanning

Als je met een grote groep mensen een grote hoeveelheid werk moet verzetten is dat altijd een behoorlijke uitdaging. Zeker als er in het aanbod behoorlijke pieken en dalen kunnen zitten. Je kunt mooie stappen zetten binnen je bedrijf als je dit facet goed kunt managen. En met een goede personeelsplanning kun je dat doen. Het is een uitgewerkt proces waarin je verder naar voren kijkt om zodoende het werk wat moet gebeuren beter managed. Uiteindelijk kun je dan veel beter inschatten wat wanneer gebeurd en zo ook de verwachtingen van je klant beter managen. In dit blog leggen we je in grote lijnen uit hoe het proces van personeelsplanning werkt.

Hoe werkt het personeelsplanningsproces

De eerste stap bij personeelsplanning is het zogenaamd forecasten. Een belangrijke stap omdat je hierbij vooruit kijkt naar het werk wat eraan komt. Dit inzicht maakt dat je de workflow beter kunt managen en het maximale doet om de pieken en dalen eruit te halen. Als je deze workflow door middel van forecasting goed in beeld hebt gebracht dan kun je kijken naar de capaciteit die je hebt. Feitelijk kijk je dan naar je personeelsbestand. Hoeveel handjes zijn er om het aanbod te kunnen verwerken. Je krijgt hier al een goed beeld bij hoeveel tijd nodig is om het werk gedaan te krijgen. De derde stap is dat je op persoonsniveau gaat kijken wie wanneer er is. Zodoende weet je wat gedetailleerder wanneer welk werk gedaan kan worden en dus kan worden ingepland. De laatste stap is ook niet onbelangrijk. Dit is het zogenaamde werkrooster. Hierin is dus duidelijk voor medewerkers wanneer ze staan ingeroosterd en voor welk werk dat is. Zodoende is de cirkel van personeelsplanning rond en heb je als het goed is de workflow goed gemanaged en kan je een volgende cyclus ingaan.

Aanvullende voordelen van personeelsplanning

Een goede personeelsplanning brengt logischerwijs voordelen met zich mee. Waarvan een hele belangrijke is dat het ten goede komt aan de klanttevredenheid. Doordat je je workflow goed managed en de pieken en dalen er meer uit zijn komt het ook ten goede aan de tevredenheid van je medewerkers. Zij zullen aanzienlijk minder werkdruk voelen en zich ook minder vervelen. Vaak kan je ook met goede software voor personeelsplanning of het maken van een werkrooster kwijt waar de talenten zitten van je medewerkers. Daarmee kan je ze meer in hun kracht zetten door ze in te zetten op waar ze goed in zijn.

Geef een reactie