Alles over de advocaat

Het kan wel eens voorkomen dat je ooit een advocaat nodig zal hebben. Maar met houdt een advocaat zich precies bezig en wat voor advocaat moet je inschakelen?

Een advocaat houdt zich bezig met de wet. Hij is een belangenbehartiger van een partij zoals een persoon of bedrijf en spreekt tijdens zaken namens hen. Advocaten hebben vier kerntaken:

  1. Procederen: een partij verdedigen in de rechtbank.
  2. Adviseren: juridisch advies geven bij een probleem met een andere persoon, bedrijf of de overheid.
  3. Bemiddelen: de contactpersoon zijn tussen twee partijen die een conflict hebben.
  4. Onderhandelen: zonder een rechtszaak te starten een oplossing zoeken waar beide partijen tevreden mee zijn.

Rechten

Ten eerste moet je om advocaat te worden een rechtenstudie aan een universiteit volgen. Daarvoor heb je een VWO-diploma nodig. Na afronding van de rechtenstudie wordt je beëdigd bij een rechtbank. Daarmee wordt je automatisch lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. De Nederlandse Orde van Advocaten stelt de regels vast waaraan een advocaat zich bij de beroepsuitoefening dient te houden. Zo moet een advocaat bijvoorbeeld een beroepsverzekering hebben en gelden er bepaalde gedragsregels. Ook moet je je jaarlijks laten bijscholen en wordt dat getoetst. Houd je je als advocaat niet aan de regels dan kun je uit het beroep worden gezet. Dat noemen ze ook wel ‘van het tableau schrappen’.

Verschillende soorten advocaten

In het nieuws zie je wel eens advocaten. Dan staan ze meestal mensen of bedrijven bij in strafzaken. Dan is er een strafbaar feit gepleegd, en wordt die partij aangeklaagd door de Nederlandse staat. Een advocaat heet in dat geval ook wel een raadsman of raadsvrouw.

Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten advocaten. Zo zijn er advocaten die mensen bijstaan als ze willen scheiden. De advocaten adviseren de mensen dan hoe ze alles op een goede en eerlijke manier kunnen verdelen. Het hoeft niet alleen om spullen zoals een huis te gaan, maar ook of de kinderen bij de vader of moeder gaan wonen. Ook zijn er advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht. Zij helpen mensen die bijvoorbeeld ontslagen zijn, en vinden dat het bedrijf niet eerlijk of juist gehandeld heeft. Een advocaat zal dan met het bedrijf bespreken of het ontslag wel wettelijk is, of onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. Of heb je misschien een whiplash advocaat nodig.

Een whiplash is een letsel aan de nek en/of rug ten gevolge van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. De beweging is te vergelijken met de beweging van het uiteinde van een zweep

 

Geef een reactie