Kies voor gemak met een elektrische fiets

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Ons hele land is aangepast op fietsers en we vervoeren onszelf dan ook graag per fiets van punt A naar B. Al op een jonge leeftijd leren onze ouders ons op een fiets te rijden en het was dan ook een mijlpaal als je op je eigen fiets naar school mocht. Onze fietscultuur is ieder jaar ook weer een grote toeristische trekpleister in de grote steden en mensen van over heel de wereld kijken hun ogen uit naar het grote aantal fietsen in Nederland. Tegenwoordig is er dan ook steeds meer mogelijk wat betreft het fietsen. Er zijn namelijk ook gewoon veel Nederlanders die er niet van houden of het een te grote inspanning vinden om bijvoorbeeld dagelijks naar hun werk te fietsen. Daarom is daar tegenwoordig een mooie oplossing voor: de elektrische fiets.

 

De elektrische fiets

Op een elektrische fiets is, in tegenstelling tot bij een gewone fiets, een motortje in de fiets verwerkt waardoor je een stuk gemakkelijk trapt. Vergis je niet, je moet wel echt nog steeds zelf trappen maar je kunt zelf bepalen hoeveel steun je hierbij van het motortje wilt. Hierdoor is het makkelijker om lange afstanden af te leggen, door tegenwind te fietsen en motiveert het je om vaker te fiets te pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Hierdoor draagt een elektrische fiets niet alleen bij aan jouw eigen gezondheid, maar ook aan het milieu. Twee vliegen in een klap, toch?

 

Soorten elektrische fietsen

Om de keuze te maken voor een elektrische fiets is het eerst van belang dat je nagaat op welke manier je de fiets wilt gebruiken. Een elektrische stadsfiets is namelijk weer anders dan een Speed Pedelec en ook voor mannen en vrouwen zijn er verschillende modellen. Een elektrische fiets heren heeft een steviger frame door het gesloten driehoek dat gevormd wordt door de stang. De herenfietsen hebben meestal ook een groter frame omdat mannen gemiddeld langer zijn dan vrouwen. Een stadsfiets is geschikt voor dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld het station, werk of school. Ben je van plan vaker lange afstanden af te leggen of een heuvel op te rijden, dan kun je beter kiezen voor een transportfiets. Deze heeft een middenmotor met krachtige ondersteuning en is daarnaast ook nog eens voorzien van een handige voordrager, zoals een fietsmand.

 

Speed Pedelec

Een ander type elektrische fiets is de Speed Pedelec. Deze heeft trapondersteuning tot maar liefst 45 km/u, in tegenstelling tot 25 km/u bij een gewone elektrische fiets. Dit soort valt daarmee ook onder de snorfietsen en er gelden andere regels. Een geel kentekenplaat, fietshelm, achteruitkijkspiegel, claxon en remlicht zijn bij deze fiets verplicht.

Geef een reactie