Heb jij al last van een burn-out?

In de huidige maatschappij ligt er best wat druk op jong volwassenen en net afgestudeerde. Er wordt zoveel van deze groep verwacht. Er wordt van je verwacht dat je een studie afrond, dat je een goede en leuke baan vind, dat je goed presteert in deze functie, dat je een sociaal leven hebt, daarnaast het liefst ook nog sport of een hobby hebt en het liefst ziet de markt dat we naast dit alles ook nog blijven leren. Een leven lang studeren wordt er ook wel eens gezegd. Niet zo raar dus dat een burn-out of het overspannen raken is deze groep steeds meer en meer voorkomt. Maar wat kan je hier nu aan doen?

Neem een stapje terug en denk aan jezelf

Het eerste wat je moet doen als je tegen overspannenheid of een burn-out aan zit is een stapje terug nemen. En dan niet in een keer een vakantie inlassen want dan komt alles tegelijkertijd binnen. Bouw het langzaam aan af. Ga een keer een dagje op de bank hangen in je chill outfit en zeg dat avondje sporten maar een keertje af. Vraag is minder van jezelf en vertel jezelf ook dat dit echt niet erg is om te doen. We hoeven niet voor de volle 200 procent te presenteren. Die 90% is ook goed. Toevallig sprak ik laatst iemand die in een bar werkt in het buitenland. Ze werd elke dag door de manager de hemel in geprezen omdat ze er überhaupt alleen al was en eigen initiatief toonde. Niet in alle landen is het namelijk normaal dat je gewoon elke dag netjes op je werk verschijnt en dat je, je elke dag voor de volle 200 procent in zet.

Verschillende rustgevende middeltjes

Mocht je dit stapje terug nou niet kunnen zetten en zit je een beetje met je handen in het haar? Dan zijn er ook verschillende natuurlijke kalmeringsmiddelen die jou misschien wel kunnen helpen. Zo is kanna bijvoorbeeld een heel bekend plantje die een psychoactieve en antidepressieve werking heeft. Kanna is een vetplantje van Zuid-Afrikaanse afkomst. Op dit vetplantje kun je kauwen of je kunt er thee van trekken. Door de werkzame stof zou je dus een stuk rustiger worden. Zoals je misschien wel al dacht is kanna is soort drugs. Het valt alleen wel onder de smartdrugs en is daarom legaal in Nederland. Je kunt het bij verschillende smartshops kopen of natuurlijk online bestellen.

Geef een reactie