Ervaring met steeds slechter kunnen horen?

Gesprekken minder goed kunnen volgen, vragen of mensen hun zin kunnen herhalen of het volume van de televisie steeds harder moeten zetten. Ongetwijfeld krijgt iedereen met deze ongemakken te maken op latere leeftijd. Het is nou eenmaal een van de kwaaltjes die vaak komen kijken bij het ouder worden. Vaak wordt dit als onprettig ervaren. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die kunnen helpen om weer beter te kunnen horen. Natuurlijk begint men vaak met het vragen of de omgeving wat duidelijker of harder kan praten. Of de geluidsbron zoals de radio of televisie wat luider te zetten. Maar na een tijdje gaat het gehoor vaak zo ver achteruit dat dit niet meer voldoende is. 

Het ideale gehoortoestel 

Dan wordt er meestal een hoortoestel aangeraden. Dit is vaak ook een uitstekende oplossing om weer beter te kunnen horen. De eerste stap is meestal om bij een audicien aan te kloppen. Deze hebben veel verstand van hoortoestellen en kunnen ook helpen met een meting. Tijdens deze meting kan er in kaart worden gebracht hoe slecht het gehoor is en welke oplossing het beste kan helpen. Persoonlijk ben ik helemaal weg van de oplossing gehoorapparaat in het oor. Bij deze hoortoestellen zitten de versterker, microfoon en batterij allemaal in dezelfde behuizing. Hierdoor is het een heel compact toestel. Deze hoortoestellen worden in de gehoorgang geplaatst en zitten hierdoor dus dicht bij het trommelvlies. Het trommelvlies is een membraan in het oor dat het geluid opvangt en doorgeeft aan de gehoorbeentjes. Omdat deze hoortoestellen zo dicht bij het trommelvlies geplaatst kunnen worden is het geluid nog helderder en duidelijker. 

In het oor 

Een afkorting voor deze toestellen is IHO, dit staat voor in het oor. Het voordeel van deze IHO toestellen is dat ze veel minder opvallend zijn. Ze passen vaak goed in de gehoorgang omdat ze op maat worden gemaakt. De maat wordt dan bepaald aan de hand van een oorafdruk. De IHO toestellen kunnen in verschillende formaten worden aangeschaft. Vaak is het zo dat hoe groter het toestel hoe meer functies erop zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een programma, volume schakelaar of zelfs een richtingsmicrofoon. Zelf heb ik hier niet heel veel ervaring mee met welke opties allemaal fijn zijn. Maar in het algemeen is het aanschaffen van een gehoortoestel wel een spannende stap. Dit is namelijk soms een beetje over het trots heen stappen dat je gehoor niet goed genoeg meer functioneert. De gehoorapparaten in het oor zijn hier een ideale oplossing voor. Deze zijn namelijk niet opvallend en daardoor zal de omgeving niet direct weten dat u een gehoorapparaat draagt. 

Geef een reactie